top of page
  • twitter-bird2-square

Follow me on Twitter

  • flickr-square

Follow me on Flicker

Zoals beloofd, hier op SamsungGalaxyS4.nl geen snelle review van de Galaxy S4 na een paar uur oppervlakkige indrukken. Deze review is gebaseerd op een paar weken full time gebruik van het toestel, en dan met name ná de eerste update. De normale opsommingen van specificaties en features zal ik je besparen – daarover kon en kun je hier doorlopend al genoeg lezen. In plaats daarvan vind je beschrijvingen van verschillende onderdelen van het toestel, zoals ze in het dagelijks gebruik overkomen.

 

Voor wie geen tijd voor, of zin heeft in een lang verhaal alvast een puntsgewijze samenvatting:

 

Pluspunten:

 

Het ontzettend mooie scherm

De camera

Heel veel leuke, unieke features

Het Gewone:

 

Batterijduur

Het uiterlijk

Het feit dat je veel van de unieke features niet vaak zult gebruiken

Minpunten:        

 

Optimalisatie van software kan beter

Bijgeleverde koptelefoon is minder goed dan voorgaande toestellen

 

Wil je weten waarom ik de bovenstaande punten als zodanig noem? Lees dan verder!

 

Design

 

Er is al genoeg geschreven over het uiterlijk en de specificaties van de Galaxy S4. Ja, het toestel is ontzettend snel, en na de update met optimalisaties werkt alles gewoon soepel – zoals je mag verwachten van een dergelijk toestel.

 

Met de veelgehoorde uitspraak dat de S4 als twee druppels water op de S3 lijkt ben ik het niet eens. De Galaxy S4 biedt in verhouding veel meer scherm (en wat voor één, maar daarover straks meer), en ziet er door de vormgeving een stuk strakker uit dan de Galaxy S3. Het toestel voelt stabiel aan, en ligt prima in de (mijn) hand. Zelf gebruik ik ‘m met een matte polycarbonaat case, die iets meer grip geeft zonder de S4 veel groter te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat gezegd hebbende, zal het toestel natuurlijk geen prijzen winnen voor innovatieve vormgeving. De Galaxy S4 ziet er gewoon vrij onopvallend uit – de een zal het saai vinden, voor mijn maakt het niet zoveel uit om de simpele reden dat de S4 ontworpen is met één doel: de aandacht niet afleiden van het scherm.

 

Het beeldscherm

 

En daarmee kom ik gelijk bij hét element waarmee de Galaxy S4 zich wat mij betreft echt onderscheidt van de concurrentie: het beeldscherm. Het scherm domineert het uiterlijk van de S4, niet alleen door de grootte ervan in verhouding tot het toestel zelf, maar ook door de kwaliteit.

 

Het is Samsung met de Galaxy S4 gelukt om een Amoled scherm te maken dat kleuren heel natuurlijk weergeeft. Jarenlang was dit hét grote kritiekpunt op dit type schermen, maar niet meer: het scherm van de S4 combineert het bekende voordeel van een Amoled beeldscherm – het oneindig hoge contrast, doordat zwart op het scherm helemaal geen licht uitstraalt – met een rustige, natuurgetrouwe weergave. Tel hierbij nog de ontzettend hoge 1080p ‘full HD’ resolutie op (1920 bij 1080 pixels!) en je hebt een scherm dat én ontzettend scherp is, én een waanzinnig contrast biedt, én alles heel rustig en natuurlijk weergeeft.

 

Dit heeft natuurlijk één groot nadeel: als je eenmaal gewend bent aan het scherm van de S4 valt ieder ander scherm nogal tegen. Óf het is minder scherp, óf de kleuren zijn minder mooi, óf alles ziet er door het lagere contrast nogal flets uit.

 

De camera

 

Als ik dan toch bezig ben met het noemen van de sterke punten van de Galaxy S4, dan kan de camera gelijk aan het rijtje worden toegevoegd. De camera van de Galaxy S3 was vorig jaar één van de beste smartphone camera’s op de markt, en toen bekend werd dat Samsung een flinke ‘megapixelsprong’ ging maken met de Galaxy S4 – van acht naar dertien megapixels – was mijn eerste gedachte: ‘als dat maar goed gaat’. Het zou niet de eerste keer zijn dat een prima element overboord werd gegooid voor iets dat alleen op papier goed klinkt.

 

Die fout heeft Samsung niet gemaakt. De hoge cameraresolutie wordt goed benut, dat wil zeggen dat foto’s rijk aan details zijn, terwijl de kwaliteit ervan ruim bovengemiddeld is. Steeds meer onafhankelijke tests (zoals deze, of deze) laten zien dat de camera van de S4 op bijna alle gebieden – belichting, autofocus, scherpte, etc. – beter is dan die van de concurrentie. Bijna, inderdaad, want zoals deze tests laten zien blijft het maken van foto’s bij weinig licht een zwakker puntje in verhouding tot de kwaliteit van opnamen bij voldoende licht. Dat neemt niet weg dat de foto’s die genomen zijn met de Nacht modus nog steeds behoorlijk goed zijn.

 

Of dit laatste een probleem is, moet ieder voor zichzelf bepalen. Bij weinig licht maken toestellen zoals de HTC One en Nokia’s Lumia serie soms iets betere foto’s. Maar bij normale omstandigheden is de camera van de S4 simpelweg onovertroffen. Een trade off, dus – maar duidelijk is dat de Galaxy S4 een camera aan boord heeft die tot de absolute top behoort.

 

In de praktijk blijkt dat de vele verschillende cameratrucjes erg leuk zijn om mee te spelen, maar net als de meeste mensen maak ik een groot deel van mijn foto’s gewoon in de ‘normale’ stand. Alleen de Rijke toon (HRD) modus komt van tijd tot tijd écht aan bod. De overige camera features heb ik de afgelopen weken, behalve om uit te proberen, eigenlijk niet gebruikt – zoals met wel meer mogelijkheden het geval bleek.

 

Features

 

Net als over de technische specificaties, zijn  er inmiddels boeken vol geschreven over de eindeloze lijst met features en foefjes die Samsung in de S4 heeft gestopt. Na een paar weken gebruik kan ik zeggen dat ik – niet geheel verrassend – een groot aantal ervan permanent uitgeschakeld heb.

 

Het automatisch scrollen van pagina’s of het pauzeren van video’s (Smart Scroll en Smart Pause) afhankelijk van waar mijn ogen naar kijken is supertof om een tijdje mee te spelen – en ik had eerlijk gezegd verwacht dat het minder goed zou werken – maar in het dagelijks leven blijk ik liever meer controle te hebben. Dus pauzeer ik video’s handmatig, en verschuif (web)pagina’s ouderwets met mijn vingers.

 

Snufjes die ik wel aan heb staan, en waar ik inmiddels aan gewend ben, zijn Air View en sommige Air Gesture opties. Emails previewen door er even met een vinger boven te hangen is soms echt handiger dan iedere email apart openen, en door de fotogalerij bladeren zonder het scherm aan te raken is weliswaar níet sneller of handiger, maar wel leuk zonder verder in de weg te zitten.

 

Ook de multiwindow mogelijkheid is fijn. Het is niet iets dat je constant zult gebruiken, maar als je er eenmaal aan gewend bent, zijn er af en toe situaties waarin het erg handig is om twee dingen tegelijk te doen.

 

Mogelijkheden als S Health, S Translator, S Voice, Story Album, en Optische lezer zijn leuk om een keer te proberen, maar de kans dat je ze vaak zult gebruiken is – denk ik – kleiner. De app WatchON kan hier de uitzondering zijn die de regel bevestigt, maar ik kijk zelf te weinig televisie om daar een mening over te vormen.

 

Al met al wil ik over de enorme hoeveelheid features kwijt dat het leuk is dat ze erop zitten, maar dat je ze echt niet allemaal zult gebruiken. Dit wil niet zeggen dat Samsung er teveel van heeft ingebouwd: je hoeft ze tenslotte niet te gebruiken. En ze zorgen er wel degelijk voor dat de Galaxy S4 een telefoon is die nooit saai wordt.

 

Dagelijks gebruik

 

Zoals gezegd: inmiddels gebruik ik mijn Galaxy S4 dus sinds enige weken echt full time – ik doe er alles mee: e-mailen, browsen, video kijken, muziek luisteren, zelfs bellen doe ik geregeld. Dus: hoe is de S4 dan?

 

In de praktijk is het gewoon een erg fijne smartphone. Alles werkt prima en soepel – met name sinds de update dus, daarvoor verliep alles niet altijd even soepel. Aan het scherm wen je verbazingwekkend snel, evenals aan de kwaliteit van de camera.

 

Toch zijn er ook na de update nog wat puntjes waarvan ik denk dat ze in de toekomst opgelost kunnen worden. Om één of andere reden werkt de toets om in de browser te switchen tussen verschillende vensters niet altijd even soepel.

 

Ook heb ik soms ‘last’ van het vervagen van het beeld bij het scrollen door menu’s. Dit is een bekende bug, en ik denk zomaar dat het de meeste mensen niet eens opvalt. Maar je weet hoe het gaat: als je er eenmaal op gewezen bent, dan zie je het opeens ook. Is het storend? Nee. Kan het verholpen worden met een toekomstige update? Jazeker.

 

Verder moet ik eerlijk zeggen dat een aantal kinderziektes met de laatste update wel degelijk verholpen zijn. Nog één update, en alles is wel zo’n beetje perfect – kom maar op dus!

 

Opvallend vond ik overigens, dat de bijgeleverde koptelefoon van een iets mindere kwaliteit lijkt, dan die Samsung eerder bij de Galaxy S3 en de Note 2 leverde. Het is niet dat deze slecht is, maar eerdere modellen waren juist behoorlijk goed – die van de Galaxy S4 lijkt mij maar vrij gewoon.

 

Batterijduur

 

Eén van de dingen waar je pas na langere tijd echt achter komt, is hoe lang een toestel met een volle batterij doet. De eerste dagen speel je er constant mee, en bekruipt je al gauw het gevoel dat de batterij vrij snel leeg gaat.

 

Bij voor mijn doen normaal gebruik – en dan denk ik dat ik mijn Galaxy S4 nog altijd meer gebruik dan gemiddeld – komt mijn toestel de dag op zijn sloffen door. Er zijn genoeg dagen dat ’s avonds om 21:00 nog 40% van de batterij vol is. En dan heb ik overdag flink wat emails verstuurd en ontvangen, een uur gebrowsed en een uur YouTube gekeken – een handvol foto’s gemaakt, Twitter gevolgd, een paar telefoontjes gepleegd, en nog wat willekeurige andere dingen gedaan (Whatsapp, Buienrader, beetje muziek luisteren, dat soort dingen). Hierbij heb ik dan de Smart Pause en Smart Scroll features helemaal uit staan (voorbeeld: zie afbeelding hierboven: 1).

 

De dagen dat ik de avond haal met nog maar 10-20% op de teller, was ik veel afhankelijk van mobiel internet, al dan niet in combinatie met het gebruik van GPS navigatie. En in dit laatste geval staat voor de zekerheid ook de Spaarstand aan (zie hierboven: 2).

 

Is de batterijduur veel beter dan van andere smartphones? Nou, nee. De Galaxy S4 haalt het net niet bij de Galaxy Note 2. De Galaxy S4 doet bij mij iets langer met een acculading dan de Galaxy S3, maar in de praktijk is het verschil niet opvallend groot. Kennelijk is de grotere batterij (t.o.v. de Galaxy S3) ook gewoon nodig om het scherpere beeld en de snellere processor van energie te voorzien.

 

Erg prettig is wel, dat Samsung niet alleen een grotere batterij in de S4 heeft gestopt, maar ook een zwaardere oplader. Opladen van het toestel gaat dus behoorlijk snel: in pakweg tweeëneenhalf uur van 0 tot 100%.

 

En dus… de conclusie

 

Alles bij elkaar opgeteld, is de Galaxy S4 gewoon een ontzettend goede, onopvallend uitziende smartphone – waarschijnlijk de beste op de markt. Ondanks alle sci-fi snufjes doe je er uiteindelijk precies dezelfde dingen mee als met ieder ander toestel. Echter, je doet dit dan wel onder het genot van misschien wel het mooiste scherm ooit, en de foto’s die je achteloos met het toestel maakt zijn van een heel erg goede kwaliteit.

 

Of, en welke innovatieve snufjes van de Galaxy S4 je uiteindelijk gebruikt, is vooral een kwestie van smaak. In ieder geval maken ze de Galaxy S4 – meer dan ieder ander toestel – tot het ultieme stukje high tech speelgoed. Dit is heel erg tof, en ik zou ze niet willen missen, maar uiteindelijk gebruik ik 90% van de tijd toch de ‘gewone’  functies en manieren om het toestel te bedienen.

 

Als Samsung nu ook nog de laatste kreukels uit de software strijkt met een volgende update, is alles – wat mij betreft – perfect.

Samsung Galaxy S4 Review

Alles over de Samsung Galaxy S4

bottom of page